Дните се изнизват, а финалът за Купата на България е все по-близо на хоризонта. Напрежението започва да расте, а от двата лагера са готови на всичко, за да зарадват многобройните си фенове със значимото отличие. И докато едните използват отдавна забравени похвати за натиск спрямо съдията, а другите отвръщат с декларации и лични нападки, някак си имаме нужда да погледнем чисто футболно върху задаващото се неделно дерби.

ЦСКА: Назначението на Никола Попов е "бомба", предпоставките да бъдем ритуално посечени са налице

ЦСКА: Назначението на Никола Попов е "бомба", предпоставките да бъдем ритуално посечени са налице

Призоваваме БФС и ПФЛ да реагират по най-бързия начин за да не се нажежава допълнително обстановката

Макар и силно раздалечени като класа в началото на сезона, сега силите между ЦСКА и Левски изглеждат изравнени. Доказват го мачовете помежду им през пролетта. Трудно е да говорим за фаворит, а както гласи клишето - "малките детайли ще решат финала".

Нека обърнем внимание на по-любопитните индивидуални битки по терена, които биха могли да насочат развоя на събитията към "червената" или "синя" посока:

Станимир Стоилов: За мен е непонятна декларацията на ЦСКА от вчера

Станимир Стоилов: За мен е непонятна декларацията на ЦСКА от вчера

Седемнадесет години цяла България чака този футболен празник, коментира Мъри

УЕЛТЪН vs. ТУРИЦОВ

Съперничеството между двамата датира едва от началото на календарната 2022 година, но вече предложи много битка по крилото. Ако може да го кажем по този начин, резултатът към този момент е 1:1. Първият сблъсък беше изцяло за бразилската звезда на Левски. В "снежното дерби" през март, Уелтън се оказа "мисия невъзможна" за "червения" бранител. Българският национал буквално бедстваше срещу техничаря, като често дори биваше подсигуряван от свой съотборник, за да може някак си да бъде спрян латиноамериканецът.

Снимка 565877

Източник: LAP.bg

Любопитно е, че точно този двубой сякаш преобърна нещо в Турицов и оттам насетне той е един от най-стабилно представящите се футболисти на ЦСКА. Беше си научил урока за нулевото реми между "сини" и "червени" на Цветница, когато почти не загуби надиграване с Уелтън. Умело затваряше желанието на бразилеца да влиза навътре към терена, винаги избутвайки го към корнера, с което убиваше каквато и да е острота в неговите действия.

Така интригата за сблъсък №3 между тях е налице. Този път залогът е голям и всеки един ще иска да се представи на върхово ниво.

ЙОМОВ vs. ЦУНАМИ

Идентично съревнование на това по-горе, но този път с мисъл за "армейската" атака. Левски винаги е бил дразнител за Георги Йомов, а срещу "сините" крилото често прави добри мачове. Такъв беше и този, когато за първи път трябваше да води битка по фланга с Цунами. Явно силно превъзбуден от първото си дерби тогава, бразилският защитник на Левски си изработи два жълти картона, които определено спряха "сините" от победа в мача.

Купата на България – някога беше турнирът на Левски...

Купата на България – някога беше турнирът на Левски...

Ще бъде ли отново?

Вендерсон де Фрейташ Соареш е от крайните бранители, които имат афинитет към офанзивните действия, отколкото дефанзивните. От една страна това е добре за Левски, но от друга е и сериозна опасност. Георги Йомов, благодарение на скоростта си, е от футболистите, които умеят да се възползват от получените празни пространства.

Снимка 573594

Източник: startphoto.bg

А колкото по-често пробива през зоната на Цунами, толкова повече центрирания би трябвало да има към Жорди Кайседо. Едва ли обаче Станимир Стоилов ще остави нещата така, а личното ми очакване е, че поне в неделния сблъсък, Цунами ще бъде идея по-консервативен с включванията си в предни позиции. Формата и на двамата е доста добра, като в последния кръг бяха от ключово значение за успехите на своите отбори.

КОРДОБА и СУНДБЕРГ vs. КАЙСЕДО

За финала Левски би трябвало да се върне към традиционната си схема на игра 4-2-3-1. Това означава, че Келиан ван дер Каап ще седне на пейката, а в сърцето на отбраната пак ще си партнират Хосе Кордоба и Ноа Сонко Сундберг. Освен с полагането на основните на всяко "синьо" нападение, далеч по-голяма отговорност легионерите ще имат с опазването на Жорди Кайседо.

Бронзови медали или златна купа? А защо не и двете?

Бронзови медали или златна купа? А защо не и двете?

Левскарите се подготвят за силен финален спринт

Еквадорецът има два гола на сметката си срещу Левски, а последното от тях падна през есента за победата с 2:1. Тогава в друга формация, "синята" отбрана просто губеше във физически и игрови аспект спрямо Овена. Точно затова ключът към успеха може да се реши от тази на пръв поглед неравна битка. Кордоба и Сундберг ще са с различни задачи по охраната на Жорди. От първия ще се очаква скорост, когато таранът традиционно опитва да избяга зад отбраната след извеждащо подаване. От шведския гамбиец Сонко пък ще идва физиката, когато неминуемо дойдат моментите за тежка битка тяло в тяло.

Снимка 573595

Източник: startphoto.bg

Шансът на Кайседо се крие в добрата игра на халфовата линия зад гърба му и начините, по които крилата ще съумяват да завършват пробивите си с пасове за еквадореца. Бъдете сигурни, че всяка една центрирана топка към него ще вещае трудности за младия Пламен Андреев.

МУХАР (ЖЕФЕРСОН) и АМОС ЮГА vs. ФИЛИП КРЪСТЕВ

Силата на Левски, воден от Станимир Стоилов, произтича основно от класата на халфовата линия. Отдавна "сините" не са разполагали с толкова качество в средата на терена. Често именно полузащитниците са тези, които накланят везните в полза на вековниците. Въпросните изковаха и отстраняването на Лудогорец в полуфиналите за Купата на България. Акцентът обаче пада върху представянето на Филип Кръстев. Скритият плеймейкър в "синьо".

Юношата на Славия е гара "Разпределителна" в центъра, като умее да напипва пулса на всяка атака, придавайки ѝ нужната острота или леко намаляване на темпото. Всички тези позитиви в играта на Кръстев със сигурност са забелязани от Алън Пардю. Няма да е празнословие, ако кажем, че "убият" ли креативността на младежкия национал, от ЦСКА ще си набавят огромно предимство за развоя на целия финал.

Снимка 573596

Източник: startphoto.bg

И тук важната задача пада върху опорните халфове Амос Юга и Карло Мухар. Титулярното място на последния е дискусионно, а като опция добавяме и Жеферсон. Двойката полузащитници ще трябва да ограничи до минимум действията с топка в крака на Кръстев. Рискът обаче е голям, защото и тримата изброени "червени" често са по ръба на бръснача, което е предпоставка за картони.

БИЛАЛ БАРИ vs. МЕНО КОХ

Мнозина са се вгледали в головата статистика на Билал Бари, но сякаш не оценяват реално цялата "черна" работа, която мароканецът върши за просперитета на Левски. Непрестанното му движение в атака отваря пространства за неговите съотборници, за които дори по-често остава и головата слава. Бари може би е и най-добре подготвеният кондиционно футболист на "сините". Доказателство за това е, че започва като титуляр във всеки един от двубоите през сезона, а освен това умее да пресира дълбоко в противниковата половина, дори когато игровото време отдавна е надминало 75/80 минута.

Снимка 573597

Източник: startphoto.bg

Заради това на Мено Кох се пада важната задача да "отреже" крилете на африканеца. Макар и не чак толкова повратлив, нидерландецът разполага с доста добро позициониране. А с едно добро заставане, Бари ще бъде неутрализиран на 50%. Прибавете и Томас Лам, който винаги умее да доминира в борбата за първа топка, и ще получите всичко необходимо за обезличаването на левскарския централен нападател.

ПАРДЮ vs. СТОИЛОВ

Последната, но най-важна индивидуална битка е тази между треньорите на ЦСКА и Левски. Всеки един от тях ще трябва да взема важни решения в ключови игрови моменти, а от степента на тяхната точност, ще зависи и новият носител на Купата. В друг материал вече споменах, че Стоилов води с 13:1 отличия на британеца.

Възможно най-добрият съперник за финал

Възможно най-добрият съперник за финал

Доказват го моментната форма, феновете и историческото предимство

За едни трофеи от България и Казахстан не са мерило, бидейки на мнение, че два финала за ФА Къп и дългогодишна кариера във Висшата лига на Англия са нещо далеч по значимо.

Мнения всякакви.

Важна е тяхната треньорска акуратност в неделното надлъгване на националния стадион. А кой ще бъде аплодиран от феновете след края на финала, предстои да разберем.

Мъри vs Пардю 13:1

Мъри vs Пардю 13:1

Треньорските им кариери са коренно различни