Отбелязваме 138 години от Априлското въстание.

То избухва предсрочно на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. Въстанието е организирано от Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Паметното събитие е част от Източната криза (1875-1878), която води до освобождаването на България от османско робство. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел - политическата, т.е. народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.

Иначе общите причини за неуспеха на въстанието се коренят в слабостта на българската буржоазия, разпокъсаност на целите в момента на въстанието, сложното място на българите в рамките на Източния въпрос. Конкретни причини - не обхваща всички български земи, слаба военнотехническа подготовка, тактиката на въстанието (отбранителна, неуспех на четите), липса на връзка между отделните окръзи, предателства.

Годишнината от въстанието ще бъде отбелязана от панагюрци на 1,2 и 3 май.

Тази вечер от 20:30 часа на площад "20- ти април" ще се проведе национален митинг - заря. На честванията в Панагюрище ще присъства президентът на България Росен Плевнелиев. Той ще произнесе слово.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва днес в тържествата по случай 138 години от Априлското въстание - в Клисура. Тя ще произнесе слово и ще присъства на възстановка на моменти от въстанието с участници от Националното дружество "Традиция". Попова ще посети Историческия музей в града и ще поднесе цветя пред паметника на героя от Априлската епопея Никола Караджов.