Четири месеца затвор получи 20-годишният жител на Нова Зеландия Джошуа Саймън Ашби за публикуването в социалната мрежа Facebook на откровени актови фотографии на бившата си приятелка, съобщава kaldata.com.

Младежът публикувал изображенията на бившата си интимна приятелка, която скъсала с него, на нейната страница във Facebook.

Първоначално снимките са били видими само за около 300-те приятели на момичето, но после станали публично достъпни и можели да бъдат видени от 500 милиона потребители на популярната мрежа.

Публикуването на такива материали противоречи на правилата за пребиваване в социалната мрежа - качването на порнографски снимки и фотоси на голи тела във Facebook е забранено. Администрацията на Facebook открила фотографиите, нарушаващи правилата за използване на ресурса, само 12 часа след публикуването им.

Ашби се признал за виновен за разпространяването на неприлични материали, както и за други правонарушения. Така той станал първият жител на Нова Зеландия, осъден за подобно деяние.