Американски лекари спасиха бебе, родило се почти без никаква кръв и бяло като призрак. Хоуп Хуарес е родена в Ирвайн, щата Калифорния в рядко срещано състояние, при което от тялото на новороденото липсва повече от 80% от кръвта му.

Бебето било крайно бледо и за лекарите било усилие да издърпат дори и капка кръв за кръвни тестове. Наложила се бърза операция, за да може в телцето на Хоуп да бъде прелята достатъчно кръв, за да може то да започне да функционира правилно.

Майката на Хоуп - Дженифър, разказва, че бебето й ритало по около 10 пъти в рамките на по-малко от половин час. Три седмици преди термина й обаче то спряло и тя отишла на консултация, чувствайки, че нещо не е както трябва.

Оказало се, че Хоуп страда от загуба на червени кръвни телца още докато е била в утробата на майка си. Случай на такова „призрачно бяло бебе", оцеляло при раждане, е имало и през 2012 година във Великобритания. Симптомите били същите - бебето просто спряло да рита.

Малка загуба на червените кръвни телца се случва при 98% от бременностите, но рядко до такава степен. Все още причината за това не е ясна, повечето пъти се случва спонтанно. Понякога обаче за това може да допринесе инцидент с моторно превозно средство, травма или внезапно излизане на плацентата извън маточната стена.

Нищо от това не се е случило с Дженифър, така че не е ясно защо Хоуп е загубила толкова кръв. Все още няма и познат начин това да бъде предотвратено.

По думите на лекари, цитирани от Daily Mail, Хоуп е била спасена, благодарение на майка си, която навреме усетила, че бебето й е спряло да рита интензивно. Според тях, ако тя е изчакала дори час или два, бебето е нямало да оживее.