Американският смелчага Ник Валенда стана първият мъж, който премина по въже над Гранд каньон, разбивайки последния си рекорд от Ниагара - под 23 минути, съобщи „Франс прес".

34-годишният Валенда постави световен и личен рекорд, преминавайки над река Литъл Колорадо на височина от 457 метра, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг.

Вятърът бе по-силен от очакваното и той два пъти приклекна на въжето. Тези ветрове бяха толкова непредсказуеми...бяха с 56 километра в час, изтъкна той, допълвайки, че изпитва ужасна болка по ръцете си.

Валенда премина над каньона по тънко въже с приблизителна дължина от 437 метра
без осигуровка.

Организаторите обявиха, че му е отнело 22 минути и 54 секунди да премине по въжето - по-бързо от прогнозираното.

Опитът на смелчагата бе излъчван по Discovery Channel в повече от 200 страни по света. Предаването се излъчваше с 10-секундно закъснение, за да може да се спести на зрителите сцената, ако най-лошото се случи.

Акробатът се подготвяше за този опит от няколко години. През последните месеци тренираше във Флорида и вървеше по 300 метрово въже, заобиколен от специални вентилатори, които да имитират ветрове със скорост до 80 км/ч.

Той постигна през юни 2012 година друго значимо постижение - преминаването му през Ниагарския водопад.

Ник посвети преминаването на каньона на прадядо си  - легендарният Карл Валенда, който през 1978 г. загива при опит да премине по въже между две сгради в Пуерто Рико.

Преминаването по въже се осъществи в по-уединена част на Гранд Каньон със съдействието на Национален парк Навахо.