Археолози са открили първите доказателства, които показват, че аборигените са населявали Австралия в продължение на най-малко 65 хил. години, съобщава БиБиСи.

Откритието показва, че тяхното пристигане на континента е било с около 18 хил. години по-рано, отколкото се предполагаше.

Находката е направена, след като археолозите са открили усъвършенствани артефакти в скален заслон в северната част на Зеления континент.

Според изследователите находките са най-старите каменни брадви и примитивни инструменти за рисуване.

Въпреки че има спорове, учените по-рано бяха изчислили, че първите хора са пристигнали в Австралия преди около 47 до 60 хил. години.

"Успяхме да установим нова възраст на първото заселване в Австралия, като го изтеглихме назад с около 18 хил. години от предишната утвърдена възраст от около 47 хил. години", посочва проф. Крис Кларксън от Университета на Куинсланд.

"Това има огромни последици за всичко от историята за изселването на прачовеците от Африка до изчезването на голямата фауна и собственото познание на аборигените за това откога са живели в тази страна", допълни ученият.

Според проф. Кларксън откритието, публикувано в сп. Nature, хвърля светлина върху човешката хронология, но той признал, че новата датировка е в конфликт с предишни констатации на генетичните изследвания.