Крал Чарлз III няма да фигурира върху новата австралийска банкнота от пет долара. Това съобщи централната банка на страната, цитирана от БиБиСи. Новият дизайн ще отдаде почит на културата и историята на местните австралийци, посочват от банката.

Портрет на покойната кралица Елизабет II се появява върху настоящия дизайн на банкнотата от пет австралийски долара. Нейната смърт миналата година поднови дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия.

Решението на борда на банката следва консултация с австралийското правителство, което подкрепя тази промяна, се казва в изявлението на централната банка на страната. От там допълват, че проектирането и отпечатването на новата банкнота ще отнеме няколко години. Междувременно настоящата банкнота от 5 долара ще продължи да се издава. Тя ще може да се използва дори след емитирането на новата банкнота.

Банкнотата от 5 австралийски долара е единствената австралийска банкнота, която носи образа на британски монарх. Покойната кралица се появява и на монетите на страната, въпреки че Австралия преминава към използване на изображение на крал Чарлз III.

Чарлз стана крал през месец септември 2022 г. след смъртта на майка си кралица Елизабет II. Като британски монарх той е и държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и 12 други кралства на Британската общност извън Обединеното кралство.

Образът на британския монарх се появява на поне един дизайн във всяка серия австралийски банкноти. Въпреки това през септември Австралия заяви, че ликът на новия монарх няма автоматично да замени кралицата върху банкнотите от пет долара.