Българинът Радостин Кирязов е спечелил шесто място на Световното пица първенство в Италия, съобщи БиТиВи.

Отличието не е просто за бързо или добре приготвена италианска храна, а за изработката на скулптура на Мадарския конник от тесто.

Преди десет години Радостин заминава за Сардиния, където се научава да прави пица. Той става единственият българин-преподавател в Националната школа за пицари на Италия.

Образованието му по строителна и художествена керамика му дава любовта към скулптурата - и от глина, и от тесто. Така преди дни стига до шестото място сред 380 участници на Световното първенство в раздел пица скулптура. Той успява да приготви един от символите на България за два часа и половина.

В зависимост от съставките, статуите от тесто за пица издържат между 20 дни и година. Радо твърди, че тайната на хубавото тесто е хубавото брашно и правилното замесване.

И макар че е усвоил тайните на добрата пица, той не спира да мечтае. Радостин иска да направи български отбор и да го заведа в Италия на състезание. И защо не, след като българин учи на пица италианците, нашият отбор да не победи италианския в отборно състезание по пица акробатика.