Сладкарят Роберто Лингуаното, смятан за създател на класическата рецепта за тирамису, е починал на 81 години след дълго боледуване в Италия.

Именно той в кухнята на ресторант Alle Beccherie в Тревизо добавя към рецептата за десерт маскарпоне. Собственикът на заведението, който също се титулова за баща на тирамисуто, разказва, че десертът е създаден заради грешка на съпругата му Алба.

Corriere della Sera припомня, че оригиналната рецепта за крема в тортата е от жълтъци, захар и вино.

Организаторът на световното първенство по тирамису Франческо Реди изрази съболезнованията си за смъртта на Лингуаното и каза, че без него "това глобално движение на любителите на тирамису нямаше да съществува".

Президентът на провинция Венето Лука Зая, който преди това ръководеше провинция Тревизо, нарече Лингуаното "символична фигура". "Присъединявам се към съболезнованията по повод смъртта на Роберто Лингуаното, майсторът на сладкиши, който отбеляза повратна точка в историята на сладкишите в Тревизо и Венето, като преоткри и лансира отново тирамису. Емблематична фигура, дълги години в известен ресторант в центъра на Тревизо той беше един от посланиците на нашия водещ десерт тирамису, днес кулинарно съвършенство, признато в целия свят", написа той във Facebook.

Авторството на тази версия на десерта се оспорва обаче от хотел Roma във Фриули, както и от доставчика на десерти на Beccherie.