Кадри с обезглавяването на заложници в Ирак са били разпространени в интернет от трима британски граждани, подсъдими по обвинения за подстрекаване към тероризъм.

Сред кадрите, открити от полицията при обиск в домовете им в Лондон и Кент, има и такива, които показват екзекуцията на български заложници.

През 2004 година двама български шофьори бяха отвлечени и убити в Ирак.

Според обвинението 23-годишният Юнис Тсули, 24-годишният Уазим Мугал и 21-годишният Тарик Даур са играли важна роля в „медийната война" на Ал Кайда, пише Таймс.

Те разполагали с множество видео- и аудиозаписи, книги и други материали, които пропагандират екстремистката идеология на Осама бин Ладен.

В домовете им са намерени кадри с обезглавяването на британския инженер Кенет Бигли и с екзекуциите на американски, корейски, японски, египетски, иракски, турски и български заложници.

Друг видеозапис показвал убийството в Пакистан на американския журналист Даниел Пърл.

Сред материалите имало и такива, които показват самоубийствени атентати в Ирак, а други възхваляват атентаторите от 11 септември 2001 година.

В дома на Мугал е намерено CD, което дава инструкции как се прави колан с експлозиви.

Според прокурорите обвиняемите са интелигентни младежи, които  водели привидно нормален живот.

Те са задържани през октомври 2005 година.

Тримата отричат обвиненията за притежаване на документи и материали, за които може да се предположи, че са предназначени да се използват при подготовка на терористичен акт извън Великобритания.

Отделно Тсули и Мугал отхвърлят обвинения за заговор за убийство.