Американците се сдобиха с още една причина да водят здравословен начин на живот и да се стараят да отслабнат.

Учени изясниха, че дебелите хора изразходват значително повече бензин, съобщава електронното издание НЮЗру, като се позовава вестник "Лос Анджелис Таймс".

До този извод достигнаха изследователи от университета в Илинойс, които са изчислили, че средностатистическият американец изразходва всяка година 3552 литра бензин повече отколкото през 1960 година, тъй като шофьорите и пътниците са станали значително по-тежки.

Жаждата, изпитвана от нашите съграждани по отношение на храната и жаждата по отношение на нефта за взаимно свързани, коментира професорът по програмиране Шелдън Джейкъбсън, един от авторите на изследването, което ще бъде публикувано в следващия брой на Engineering Economist.

Взехме съвременни автомобили, и навиците на водачите и ги съпоставихме с хора със средно тегло за 1960 година, посочи Лора Маклей, друг съавтор на изследването, преподавател по статистика в университета по обществени науки във Вирджиния.

По данни на Националния център за медицинска статистика през 1960 година средният американец е тежал 75 килограма, а американката - 63 килограма. През 2002 година тези показатели са били съответно 86 и 74 кг.