порноИндонезийски депутат от партия, инкриминирала със закон порното, подаде оставка, след като беше хванат да гледа порноснимки в парламента, съобщи БиБиСи.

Народният избраник от ислямската партия ПКС, назован само с фамилията Арифинто, бил „хванат в крачка" от фотограф в петък. Депутатът обяснил, че без да иска последвал линк, пратен му по електронната поща.

Заради разразилия се медиен скандал, искам да се извиня на всички членове на моята партия и на парламента", заяви Арифинто на пресконференция. „Аз ще продължа да работя за партията си и ще продължа да се трудя над себе си чрез разкаяние и четене на Корана", добави той.

Според наблюдатели, отношението към порнографията показва доколко консервативният ислям влияе на политиката в Индонезия. Ако бъде доказано, че депутатът умишлено е гледал „горещите" фотоси, той може да попадне под ударите на закон, прокаран от собствената му партия.

По-рано един от най-известните поп изпълнители в страната Назрил Ирхам беше хвърлен в затвора за 3 и половина години, след като, подобно на свои западни колеги, пусна в Интернет свой порноклип. Обект на преследване стана и главният редактор на индонезийския „Плейбой", в който няма голи снимки.

Строгостта на закона му докара много критики вътре в страната, тъй като мнозина виждат в широките му граници на действие цензура срещу свободата на словото. Сред противниците на текста са както представители на други вероизповедания и етнически групи, така и голяма част от умерените мюсюлмани.

По отношение на конкретния случаи с Арифинто, от ПКС проявиха неочаквана снизходителност.Депутатите от ПКС са хора. Случилото се с него може да стане с всеки човек", коментираха от политическата сила.