Към 2050 година населението на света ще достигне 9 милиарда души. Това сочат прогнози на ООН, пишат чужди медии.

Един от големите проблеми, с които ще се сблъскаме с нарастването на числеността ще бъде осигуряването на хранителни провизии. Според експертите, изготвили доклада, един от най-сериозните проблеми ще бъде недостигът на месо, тъй като отглеждането на едър рогат добитък изисква големи усилия и енергия. За решаване на този проблем холандски изследователи предлагат любопитно решение - вместо месо хората да ядат буболечки.

Професорът по ентомология в холандския университет Вагенинген Марсел Дик посочва, че в различни части на света се консумират най-малко 1000 вида буболечки. Той призовава западния свят да привикне да яде буболечки, защото не е далеч времето, когато те ще станат незаменима част от западната кухня. Според него от 2020 година нататък вместо месо западните граждани ще консумират все повече ястия с и от буболечки.

Според проф. Дик анализите сочат, че съдържанието на протеини и мазнини у някои буболечки може да се сравни с това в телешкото месо, а при някои буболечки дори е по-качествено.

По думите на холандския специалист европейците трябва да променят своите хранителни навици, защото и без това в някои храни, които те консумират - доматения сос, фъстъчената паста и дори в хляба има буболечки.