
Според Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент на консервантите, използвани в производството на повечето газирани напитки, не унищожава частите от ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например поява на болестта на Паркинсон.
Натриевият бензоат се използва като консервант не само в газираните напитки, но и в някои колбаси, например в кренвиршите.
Учените сравнително отдавна установиха връзката на натриевия бензоат с раковите заболявания. Когато той се съедини с витамин С в клетките, се образува бензол, който е канцерогенно вещество.
Анализът на най-популярните газирани напитки, проведен през миналата година от Агенцията по стандартизация на хранителните продукти (FSA), показа повишено съдържание на бензол в редица продукти, които в последствие бяха спрени от продажба.
Действащите предписания на FSA и властите на Европейския съюз позволяват използването на натриевия бензоат в хранителните продукти, но работата на Пайпър (финансирана от правителствени организации) вече предизвика реакция и са взети мерки за по-подробно проучване на това вещество, съобщава zdrave.bg.
Deflector
на 06.06.2007 в 13:13:26 #4pepsi
на 05.06.2007 в 20:25:04 #3kokoboi
на 04.06.2007 в 17:55:56 #2Яростен
на 04.06.2007 в 14:15:00 #1