Депутати от Партията на свободните демократи в Германия, които са част от управляващата коалиция, призоваха да САЩ да отзоват своя посланик по повод негови изказвания, публикувани в Wikileaks.

Това съобщи kafene.net

Посланик Филип Мърфи е описал лидера на партията им и външен министър на Германия Гуидо Вестервеле като "арогантен, суетен и критичен към Америка".

Канцлерката Ангела Меркел според посланика на САЩ "не е склонна към рискове и й липсва изобретателност".

По-рано един от съветниците на Вестервеле подаде оставка, след като стана ясно, че е предавал информация на посолството на САЩ.

Партията на свободните демократи /ФДП/ съобщи, че 42-годишният съветник Хелмут Мецнер се е отказал от поста си на началник на службата на Вестервеле в щаб-квартирата на партията.

Според депутати от ФДП, той е признал, че е предоставил подробности за водените през миналата година преговори за състaване на управляващата дясноцентристка коалиция, ръководена от Християндемократическия съюз на Меркел.

Партията обаче добавя, че Мецнер е предоставил само информация, която е била достъпна за всички, поради което той няма да бъде даван под съд.