Един от най-големите айсберги, който е бил регистриран някога, тъкмо се е откъснал от Антарктида.

Гигантският леден блок се смята, че е с площ от около 6000 кв. км, което е около една четвърт от размера на Уелс, отбелязва БиБиСи.

Американски сателит е наблюдавал айсберга, докато е преминал през район, известен като шелфа на Larsen C.

Един от най-големите айсберги може да се откъсне от Антарктида

Един от най-големите айсберги може да се откъсне от Антарктида

Той е един от 10-те най-големи

Учените очакваха откъсването на ледения блок. Те проследяваха развитието на голяма пукнатина в леда на Larsen в продължение на повече от десетилетие.

Разрастването на разлома се е ускорило от 2014 г. насам, правейки откъсването все по-вероятно.

Айсбергът, който е с дебелина от повече от 200 м, няма да се придвижи много надалеч, нито много бързо в краткосрочен период. Но той ще трябва да бъде наблюдаван. Теченията и ветровете в крайна сметка биха могли да го тласнат на север от Антарктида, където той може да се превърне в опасност за корабоплаването.

Новият айсберг е вероятно сред 10-те най-големи, регистрирани някога, но не може да се мери с някои от истинските чудовища, които са били засичани в Антарктида.

Най-големият, наблюдаван в епохата на сателитите, е бил обект, наречен B-15. Той се е откъснал от ледения шелф Рос през 2000 г. и бил с размери около 11 000 кв. км. Шест години по-късно фрагменти от този супер айсберг все още са били запазени и са минали покрай Нова Зеландия.

През 1956 г. е било съобщено, че американски военноморски ледоразбивач е срещнал обект с площ от около 32 000 кв. км. Това е повече от Белгия. За съжаление по това време не е имало сателити, които да проследят и проверят видяното от американския ледоразбивач.

От шелфа Larsen C е известно отделянето и на по-големи айсберги. Леден блок с размери от около 9000 кв. км се е откъснал през 1986 г. Много от ледените блокове могат да бъдат отведени от теченията и ветровете дори в южната част на Атлантическия океан.