ВеликобританияКомпаниите, болниците и училищата във Великобритания, служителите на които са подложени на прекалено голям стрес на работното място, ще бъдат глобявани.

Вестник Times пише, че Британският комитет за безопасност на труда (HSE) е изпратил на клиника предупредително писмо, в което се казва, че ръководството на заведението не защитава достатъчно своя персонал от стреса. Сега на клиниката West Dorset Hospital, която влиза в системата на държавното здравеопазване, е даден срок до 15 декември, за да измери нивото на стрес, на който са подложени 1100 лекари и сестри и да представи план за неговото намаляване.

Ако това нареждане не бъде спазено или бъде изпълнено в недостатъчна степен, на здравното заведение ще бъде наложена парична глоба.

По оценка на HSE, заради застой в работата, свързан със стреса, британската промишленост губи всяка година по 500 млн. евро, а психологическото напрежение нанася на обществото щети за 5 млрд. евро, пише Frankfurter Rundschau.

Резултатите от научното изследване, цитирано от Times показват, че стресът на работното място повишава с 25% риска от инфаркт и с 50% - риска от инсулт със смъртен изход, коментира електронното издание NEWSru.