На днешната дата преди 161 години е роден испански архитект Антони Гауди, което е и причината Google да сменят своето лого с изображение, което наподобява неговия стил на работа. Уникалната визия на проектите му и новаторското му мислене му помагат бързо да придобие популярност, а най-впечатляващата му творба и до ден днешен си остава Sagrada Familia в Барселона. Цялото творчество на Гауди е вдъхновено изцяло от трите най-големи страсти в живота му, а именно архитектура, природа и религия, обобщава digital.bg.

След като в продължение на няколко години той е бил повлиян от нео-готическото изкуство и изучава различни ориенталски техники той става част от новото модерно течение в испанското изкуство, което достига своя пик в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Неговите творби привличат внимание, тъй като визията им надминава границите на общоприетото и дори и сега той продължава да е един от най-талантливите и почитани архитекти по цял свят. Всъщност Гауди е роден през 1852г. в Реус, Каталуня и в продължение на дълги години се лекува от своя ревматизъм, за да се премести заедно със своя брат в Барселона през 1869 г., припомня digital.bg.

Само четири години по-късно той започва да изучава архитектура, а през 1878г. се превръща в един от първите десет каталунци завършили тогавашния Факултет по архитектура на Барселонския университет. Следващите години от живота на Гауди са абсолютна история, в които той създава шедьоври, които и до ден днешен спират дъха със своята модерна и футуристична за времето си визия. За съжаление на 7 юни 1926г. той е блъснат от трамвай, а три дни по-късно умира оставяйки незавършено творението на живота си: катедралата „Светото семейство".