Приемането на витамин Д във вид на таблетки може да предпази повече от 3 млн. души от настинки или грип само във Великобритания, твърдят учени, цитирани от БиБиСи.

Витаминът, който идва от слънцето, е жизненоважен за здравината на костите, но също така има роля в имунната система.

Проучването, публикувано в Британския медицински журнал, твърди, че храненето трябва да бъде обогатено с приема на витамин Д.

Ала според британското министерство на здравеопазването данните за инфекциите не били убедителни, въпреки че то препоръчва приемането на витамин Д във вид на таблетки, като те трябвало да бъдат приемани за подобряване на костната система и здравето на мускулите.

Имунната система използва витамин Д за създаването на антимикробни оръжия, които унищожават бактериите и вирусите.

Но докато витамин Д се образува в кожата, докато сме изложени на слънчева светлина, много хора имат ниски нива от витамина през зимата.

Опитите за използване на таблетки витамин Д за предотвратяването на инфекции са дали противоречиви резултати, така че учените са събрали данни за 11 321 души от 25 отделни опита, за да се опитат да получат окончателен отговор.

Като цяло изследването изтъква, че един човек ще избегне инфекция на всеки 33-ма, приемайки таблетки витамин Д. Това е по-ефективно от ваксините срещу грип, чиято ефективност е 1 към 40, въпреки че грипът е далеч по-сериозна болест от обикновената настинка.

Имало е по-големи ползи за онези, които приемат хапчета дневно или седмично, отколкото на месечни супердози, и при хората, които имат дефицит на витамина на първо място.

Един от изследователите коментира: "Ако приемем, че населението на Великобритания е 65 млн. души и че 70 процента имат най-малко една остра респираторна инфекция всяка година, тогава всекидневно или ежеседмично приемане на витамин Д ще означава 3,25 млн. души по-малко да получат поне една остра респираторна инфекция годишно."