Ангела Меркел Ангела Меркел върви по следите на Роналд Рейгън, пише в днешното си издание германският “Шпигел”.

Изключително убедително звучали нейните заключителни думи по време на телевизионния й дуел с канцлера в оставка - Герхард Шрьодер в неделя.

Едва днес обаче от Християндемократичния съюз (ХДС) обявили официално, че кандидатката им за канцлер е заимствала от реч на актьора и бивш президент на САЩ - Роналд Рейгън.

“Тя се е вдъхновила от речта” заявил днес говорител на ХДС в Берлин. Заключителните изказвания в неделния дебат обаче съдържали предизборните послания на съюза, а именно, че Червено-зелената коалиция е изневерила на обещанията си по време на седемгодишното си управление и че сега съюзът иска да предложи на гражданите алтернатива.

Точните думи на Меркел в края на дуела с Шрьодер били: “Скъпи избирателки и избиратели, след две седмици вие ще решите кого да изберете. Вероятно при решението ще Ви помогне отговарянето на няколко въпроса:
По-добре ли е страната ни днес в сравнение със ситуацията преди седем години, когато на власт дойде червено-зелената коалиция?
По-висок ли е икономическият растеж? По-ниска ли е безработицата?
По-малка ли е бюрокрацията?
По-сигурни ли са нашите пенсии, социални грижи, здравни услуги?
Ако на всички тези въпроси отговорите с “да”, съвсем очевидно е кого ще изберете. Ако обаче сте на друго мнение, ако не искате да продължите курса на отминалите четири години, тогава искам да ви подскажа, че имате възможност да направите и друг избор.”

По подобен патетичен начин към гражданите се обърнал и Рейгън преди 25 години в заключителната част на телевизионен дуел със съперника си за президентското място – Джими Картър:

Следващият вторник всички Вие ще отидете да гласувате, ще застанете пред урните и ще вземете решение. Мисля, че когато взимате това решение, би било добре, да се запитате:
По-добре ли сте от преди четири години?
По-лесно ли Вие е да отидете в магазина и да пазарувате, отколкото преди четири години?
Повече или по-малко са безработните в страната в сравнение със ситуацията отпреди четири години?
Уважава ли светът Америка така, както преди?
Вярвате ли, че нашата сигурност е толкова голяма и че ние сме толкова силни, колкото сме били и преди четири години?
И когато Вие отговорите на всичките тези въпроси с “да”, мисля, че ще е ясно за кого ще гласувате. Ако обаче отговорите с “не” и не смятате, че искате през следващите четири години да следвате курса от изминалите четири, тогава аз мога да Ви предложа друг избор, на който Вие имате право.”

“Шпигел” припомня, че Рейгън почина преди една година на 93 години. Той бе 40 президент на САЩ, издигнат от партията на републиканците, в периода 1981 – 1989 г.