Налице са все повече доказателства, че храната в чинията ви може да промени разрастването и разпространението на рака. Това обявиха учени от Университета в Кейбридж, цитирани от британските медии.

Изследванията върху животни, публикувани в сп. Nature, са показали, че туморите на гърдата са забавили развитието си без хранителното вещество аспарагин. Това вещество се намира в любимите на кулинарите аспержи, както и в домашните птици, морски дарове и много други храни.

В бъдеще учените се надяват да се възползват от "кулинарните зависимости" на рака, за да подобрят лечението.

Аспарагинът е аминокиселина, като името му е производно от аспержите.

Проучването, проведено от Института за изследване на рака към Университета в Кеймбридж, е било извършено върху мишки с агресивна форма на рак на гърдата. Обикновено те ще умрат след няколко седмици, когато туморът се разпространи в цялото тяло.

Ала когато мишките са били захранвани с диета, в която е имало ниско количество аспарагин, или са им давани лекарства, които блокират аспарагина, тогава туморът не е успявал да се разрасне.

През миналата година учените от Университета в Глазгоу показаха, че неутрализирането на аминокиселините серин и глицин е забавило развитието на лимфома и рак на червата.

"Виждаме нарастващи доказателства, че специфични видове рак са пристрастени към определени компоненти от нашата диета. В бъдеще чрез промяна на диетата на пациент или чрез използване на лекарства, които променят начина, по който туморните клетки могат да имат достъп до тези хранителни вещества, се надяваме да подобрим резултатите от терапията", изтъква един от авторите на изследването.