Археологът Николай Овчаров откри погребение с извършен ритуал против вампирясване.

Това е станало по време на проучвания в некропола на църквата "Св. апостоли Петър и Павел" във Велико Търново, съобщава БГНЕС.

Скелетът е с характерно връзване на ръцете и краката, а в гроба са намерени въглени. Според специалисти-етнографи това е характерен обред, извършен над покойниците.

Находката се датира от 13-14 век, обясни ръководителят на археологическите разкопки професор Николай Овчаров пред БНР.

"Не можем да дадем по-точна датировка, няма достатъчно данни за това. Този човек в гроба не е вампир. Това са обичаи като ритуали след смъртта на покойника, суеверия, езически обичаи, които изпълняват роднините, за да не вампиряса душата, да не я вземат злите сили в първите 40 дена. Опасният период", посочи археологът.

''В случая има съчетани два от обичаите. Едното е с железните предмети, те са като остри скоби, които са захванали така да се каже трупа към земята, едната скоба е върху гърдите от лявата страна, а другите две скоби са върху краката. И другото е с опалването отгоре с въглени. Вярвало се е, че тези въглени по някакъв начин предпазват душата. Роднините се борят за душата на своя близък. Това е смисълът на тези обичаи", поясни още проф. Овчаров.

Откритите гробове със скелети в Созопол буквално взривиха медийното пространство, като много бързо бяха определени за останки на вампири.

На 7 юни археолози намериха втори скелет в близост до открития преди дни. И двата са прободени с железен предмет, което даде повод за интересни тълкувания. Тогава археолози обясниха, че откритите скелести всъщност не са на вампири, а най-вероятно приживе хората са се отличавали с различно, напредничаво мислене и поради тази причина може би са били определени за вампири.