Илон Мъск отново е най-богатият човек в света. Той върна титлата си, като измести измествайки шефа на гиганта за луксозни стоки LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) Бернар Арно от първото място, съобщава БиБиСи.

Нетното състояние на Мъск е нараснало с 55,3 милиарда долара от януари до 192 милиарда долара след покачване на стойността на неговата компания за електрически автомобили Tesla. Състоянието на Бернар Арно пък е намаляло с 24,5 милиарда долара до 187 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

На трета и четвърта позиция в списъка на най-богатите хора в света се нареждат основателят на Амазон Джеф Безос и създателя на Майкрософт Бил Гейтс, съответно със състояния от 146 и 126 млрд. долара.

74-годишният Арно изпревари Илон Мъск в списъка на богатите през декември, когато акциите на LVMH скочиха, докато търсенето на луксозни стоки се повиши. В същото време акциите на Tesla паднаха рязко на фона на опасенията, че поглъщането на социалната медийна платформа Twitter ще се отрази на ръководството му.

Акциите на Tesla обаче се повишиха с почти 92% от началото на тази година. Посещението на Мъск в Китай тази седмица, за да обсъди Tesla, също предизвика вълнение, докато автомобилната фирма се възползва от нарастването на интереса към изкуствения интелект.

В същото време LVMH, която притежава марки, включително Louis Vuitton и Christian Dior, тръгна на заден ход. След като достигнаха рекорден връх през миналия април, акциите му паднаха рязко и от началото на годината са надолу с 16%.

Илон Мъск - детрониран като най-богатия човек в света

Илон Мъск - детрониран като най-богатия човек в света

За кратко титлата му бе отнета от Бернар Арно