Собственикът на социалната мрежа Twitter и главен изпълнителен директор на автомобилостроителят Tesla Илон Мъск загуби за кратко титлата си на най-богатия човек в света, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на "Форбс".

Това се случи, след като милиардерът купи социалната мрежа с продажба на акции на компанията си за електрически автомобили, за да финансира сделката за 44 млрд. долара.

Мъск бе детрониран от главния изпълнителен директор на модната империя "Луи Вютон Моет Хенеси" (Louis Vuitton Moët Hennessy) Бернар Арно, който взе титлата за кратко в сряда, след което отново отстъпи на второ място с лично богатство от 185,3 милиарда долара.

Мъск, който има нетно състояние в размер на 185,7 млрд. долара, държи първото място в списъка на "Форбс" от септември 2021 г., след като изпревари основателя на Amazon Джеф Безос.

Мъск купи Twitter за 44 млрд. долара

Мъск купи Twitter за 44 млрд. долара

Управителният съвет на социалната мрежа е приел предложението

Акциите на Tesla, които загубиха над 47% от стойността си, откакто Мъск направи офертата си за закупуване на Twitter по-рано тази година, спаднаха с 2,7%.

Нетното състояние на Мъск "се стопи" до под 200 милиарда долара на 8 ноември, тъй като инвеститорите се отказаха от акциите на Tesla поради притеснения, че висшият изпълнителен директор и най-големият акционер на компанията е по-зает с Twitter.

Tesla е загубила почти половината от пазарната си стойност, а нетното състояние на Мъск е спаднало с около 70 милиарда долара, откакто той започна да планира закупуването на Twitter през април. Милиардерът финализира сделката за социалната мрежа през октомври.

Освен Tesla, Мъск оглавява и компания SpaceX и Neuralink - стартираща компания, която работи по опции за съвместна работа между човешкия мозък и технологиите.

Мъск продаде акции на Tesla за $4 млрд. след закупуването на Twitter

Мъск продаде акции на Tesla за $4 млрд. след закупуването на Twitter

Продажбата сваля нетното състояние на най-богатия човек в света под 200 милиарда долара