Националното управление за защита на тигрите (NTCA) забрани на телевизия BBC и кореспондента й в Южноазиатския регион Джъстин Роулат да снима тигри на територията на природните резервати в Индия, съобщиха Daily News and Analysis и РИА Новости.

Според изданието, забраната е свързана със "злоупотреба с доверието" на телерадиокомпанията по време на снимане на документален филм в националния парк Казиранга. Филмът на BBC "Казиранга: парк, където стрелят по хората, за да защитят носорозите" повдига въпросът за убийство от сътрудници на парка на предполагаеми бракониери.

От Националното управление за защита на тигрите уверяват, че BBC е предоставила неверен сценарий на филма. В своя отговор Джъстин Роулат заяви, че BBC не се е опитвала да заблуди никого по време на снимките, нито се опитва да представи стратегията на парка като "стрелба с цел убийство" в определен момент. Като професионален журналист Роулат е задължен да узнае обстоятелствата за смъртта на предполагаеми бракониери.

От NTCA препоръчаха на външно министерство да анулира визите на Роулат и неговия екип и да им забрани да стъпват в Индия за срок от пет години. Също за петгодишна забрана за снимане в резерватите на Индия за екипи на BBC искат от Националното управление за защита на тигрите.