Иран съобщи през уикенда, че е постигнал нов технически напредък в обогатяването на уран, продължавайки да развива ядрената си програма, докато преговорите за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г. остават блокирани, съобщи timesofisrael.

Бехруз Камалванди, говорител на Иранската организация за атомна енергия, каза, че уран, обогатен до 20%, е бил събран за първи път от модерни центрофуги IR-6 в събота. Той каза, че Иран е информирал ядрения наблюдател на ООН за развитието преди две седмици.

Центрофугите се използват за въртене на обогатен уран до по-високи нива на чистота. Ядреното споразумение на Техеран от 2015 г. със световните сили призова Fordo да стане изследователска и развойна база и ограничи центрофугите там до неядрени цели.

Преди това Иран съобщи на МААЕ, че се готви да обогати уран чрез нова каскада от 166 усъвършенствани центрофуги IR-6 в своето подземно съоръжение Fordo. Но не беше разкрито нивото, на което каскадата ще обогатява.

Международната агенция за атомна енергия, ядреният наблюдател на ООН, каза на Асошиейтед прес, че е проверила в събота, че Иран използва настройка, която му позволява по-бързо и лесно да превключва между нивата на обогатяване.

В доклад до държавите-членки генералният директор Рафаел Гроси описва система от "модифицирани подзаглавия", която според него позволява на Иран да инжектира газ, обогатен до 5% чистота, в каскада от 166 центрофуги IR-6 с цел производство уран, обогатен до 20% чистота.

Иран не коментира последната констатация на МААЕ.

Ядрените преговори са в застой от месеци. Специалният пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали описа последния кръг от преговори в Катар като "повече от малко пропилян повод".

МААЕ съобщи миналия месец, че Иран разполага с 43 килограма уран, обогатен до 60% чистота - кратка стъпка до 90%. Експертите по неразпространение предупреждават, че това е достатъчно делящ се материал за едно ядрено оръжие, ако Иран реши да го преследва.

Въпреки това, Иран все още ще трябва да проектира бомба и система за доставка за нея, вероятно проект за месеци.

Иран настоява, че програмата му е за мирни цели, въпреки че експерти на ООН и западни разузнавателни агенции твърдят, че Иран е имал организирана военна ядрена програма през 2003 г.

Ескалиращата ядрена работа на Техеран предизвика тревога с бързото намаляване на прозрачността. Миналия месец Иран изключи повече от две дузини камери за наблюдение на МААЕ от различни обекти, свързани с ядрена енергия, в цялата страна.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка през 2018 г. и наложи отново смазващи санкции на Техеран, което постави началото на поредица от напрегнати инциденти в по-широкия Близък изток. Иран отговори чрез масово увеличаване на ядрената си работа, увеличаване на запасите от високо обогатен уран и въртене на модерни центрофуги, забранени от споразумението.

Израел отдавна се противопоставя на ядреното споразумение, заявявайки, че то забавя, а по-скоро слага край на ядрения напредък на Иран, и твърдейки, че облекчаването на санкциите дава сила на милициите на Техеран в целия регион.

В неделя израелският премиер Яир Лапид призова ООН да наложи отново многостранни санкции на Иран - предложение, което беше посрещнато с твърда опозиция, когато беше натиснато от администрацията на Тръмп.

"Отговорът на международната общност трябва да бъде решителен: да се върне в Съвета за сигурност на ООН и да задейства механизма за санкции с пълна сила", каза Лапид, който е временно управляващ, пред своя кабинет. "Израел, от своя страна, запазва пълната свобода на действие, дипломатически и оперативно, в тази борба срещу ядрената програма на Иран."