Отбелязвайки ново постижение за изкуствения интелект, компютърната програма AlphaGo на подразделението DeepMind на Google реализира първа победа срещу може би най-добрия играч в света на древната китайска игра Го, съобщава БиБиСи.

Южнокореецът Седол Ли, който е 18-кратен световен шампион, призна поражението си в първата партия срещу AlphaGo. 

Компютърната програма се справи с шампиона за по-малко от два часа.

AlphaGo сътвори история през октомври миналата година, когато стана първата компютърна програма, надделяла над играч професионалист. Тогава програмата спечели и петте партии срещу еврошампиона Фан Хуей, въпреки че по това време се смяташе, че трябва да минат най-малко десет години, преди компютърна програма да победи човек на тази игра.

Седол Ли е смятан за много по-сериозно препятствие за преодоляване от машина. Древната китайска игра Го е една от най-сложните, измисляни някога.

Това, което прави постижението на AlphaGo още по-значимо, е че играта е била трудна за овладяване от компютри, докато човеците разчитат и на интуицията си. Компютърната програма на DeepMind обаче е разработена така, че не само да подражава на хората, но и да разработва нови стратегии, имитирайки човешката интуиция в справянето със сложни задачи.

Седол Ли е на 32 години и е един от най-великите съвременни играчи на Го. Започналият днес турнир между него и AlphaGo ще продължи до 15 март.