1100 служители от областния съвет в Лигурия, Италия ще посещават курсове по самочувствие.

Целта им е да повдигнат духа на чиновниците, които се чувстват унизени, подценявани и депресирани от работата си, съобщава prontosifia.

Първи в аулите ще влязат главните директори, които ще бъдат последвани от шефовете на отдели.

Веднага след това ще слушат лекции и обикновените служители от областния съвет, които от години насам си комуникират само чрез факсове и електронна поща, но никога не са се виждали.

В първия етап от курса ще бъдат анализирани позитивните и негативните аспекти на работата, както и способността да се работи в колектив.

Още от XIX век на държавния служител се гледа зле от страна на общественото мнение. Много от ръководните кадри в администрацията страдат от липса на самочувствие, затова че напредват в кариерата според псевдокритерии, каза пред вестник „Кориере дела сера" Алфредо Фиорито, автор на наръчник за улесняване на бюрократичния език.

Проектът се финансира с 400 хиляди евро от ЕС.

Един пожарникар в Ню Йорк или един санитар от „Бърза помощ" има ясно съзнание за социалното значение на работата си и се гордее с нея.

Един областен служител обаче няма подобно усещане. Здравеопазването, работата, околната среда - всичко това минава през областния съвет, но под формата на хартия, обясни липсата на самоуважение у чиновниците Лука Нерви от Областния съвет на Лигурия.