Снимка Холивудската легенда Катрин Хепбърн почина на 96-годишна възраст.

Звездата, която прекара последните години от живота си в щата Кънектикът, страдаше от множество заболявания, сред които и синдрома на Паркинсон, съобщи Би Би Си.

Кариерата й в Холивуд продължи над шест десетилетия, през време на които тя изигра емблематични роли с най-големите звезди на американското кино като Джеймс Стюарт, Кари Грант и Хъмфри Богарт. В ролите си в киното и в живота Хепбърн се свърза в големия актьор Спенсър Трейси, с когото направиха някои от най-добрите филмови дуети в киното.

Актрисата е рекордьор по спечелени награди Оскар – тя им цели четири статуетки като най-добра актриса - за ролята си в “Утринен блясък” (1933), “Познай кой ще дойде на вечеря” (1967), “Лъвът през зимата” (1968) и “На златното езеро” (1981).

Елизабет Тейлър, с която са си партнирали няколко пъти в киното, я изпрати с думите: “Мисля, че всяка актриса на света се отнасяше към нея с уважение и нещо като “О, Боже, ако само можех да бъда като ная!”.

Светлините на Бродуей ще бъдат затъмнени във вторник, 1 юли, в знак на почит към великата актриса.

Катрин Хепбърн е родена през 1907г. е семейство с шест деца. Получила е образованието си при частни уроци и първата й работа е в една компания в Балтимор.

През 1928г. прави дебюта си на сцената в Ню Йорк в пиесата “Тези дни”. Същата година се омъжва за Лудлоу Огден, който по онова време е част от хайлайфа в града. Двойката се развежда през 1934г. По-късно Хепбърн отбелязва, че не вярва в брака, който според нея е неприложим там, където има любов.

След развода си Хепбърн има четиригодишна любовна история с Хауърд Хюджис, но се влюбва от пръв поглед в носителя на Оскар Спенсър Трейси, с когото прекарва 27 години от живота си и прави 9 филма. Връзката им е прекратена през 1967г., когато актьорът умира.

Първия си филм в Холивуд Хепбърн прави през 1932г. Това е “Документ за развод”. Първия си Оскар печели с третия си поред филм.

През живота си се е снимала в над 50 филма, но се превръща в икона на киното с роляна си в “Африканската кралица”.

На 77-годишна възраст става най-продаваният писател с първата си книга “Създаването на Африканската кралица: или как тръгнах за Африка с Богарт, Бакол и Хюстън и почти полудях”.

През 1994г. Катрин Хепбърн се снима в своя последен филм “Това не може да е любов”.