„Пластики" - кораб, направен от изхвърлени пластмасови бутилки, акостира в Сидни, завършвайки пътешествие от 11 хил. морски мили през Пасифика, съобщи CNET.

18-метровият катамаран отплава от Сан Франциско на 20 март тази година с мисията да привлече внимание към проблемите на околната среда.

„Пластики" се държи над водата с помощта на 12 хил. двулитрови пластмасови бутилки, поставени на двата борда.

Останалите използвани материали също са рециклирани, а екипажът разполага с множество „зелени" апарати - гъвкави слънчеви панели, вятърен електрогенератор, система за обезсоляване на водата и преработка на урината.

Въпреки необичайния си вид, „Пластики" се оказал издръжлив кораб - еколозите попаднали в морска буря със скорост от над 60 възела.

Лидер на експедицията е Дейвид де Ротшилд, наследник на известната банкерска фамилия. Той оглавява и образователната организация „Приключенска екология", като една от целите й е да промени начина, по който хората мислят за боклуците си.

По думите му, повечето пластмасови отпадъци не се рециклират и в резултат попадат в почвата или в световния океан. Ротшлид смята, че отпадъците са ценен ресурс, който в наши дни вече е задължително да бъде оползотворен.