Принц Уилям и Кейт Мидълтън ще се оженят днес в Уестминстърското абатство. На тържеството са поканени 2000 гости, около 2 милиарда души ще наблюдават церемонията по телевизията и в интернет. Поп идолът Джордж Майкъл ще представи написаното специално за кралската сватба.

Експертите смятат, че именно "връзката Даяна" е причината медийното покритие на сватбата да е толкова голямо, и особено в САЩ, където лейди Ди е имала армия от обожатели. Кралските наблюдатели изтъкват, че принц Уилям прави всичко възможно, за да запази жив спомена за майка си сега, когато Великобритания се готви за най-голямото кралско събитие след смъртта на кралицата-майка през 2002 г. Миналата година 28-годишният принц постави на ръката на 29-годишната си избраница годежния пръстен със син сапфир, принадлежал на принцеса Даяна. Малко преди сватбата им, Уилям и Кейт посетиха гроба на лейди Ди в семейното й имение Олторп.

Обреченият брак на Даяна с принц Чарлз и нелепата й смърт неизменно се тълкуват като предупредителни знаци за бъдещето на Кейт Мидълтън сред свирепата медийна ненаситност. Проучване върху медийното покритие на предстоящата сватба показва, че Кейт може да засенчи дори Даяна по слава и известност.

Уилям, който превъзмогна трагедията със смъртта на майка си, когато бе едва на 15, днес е голямата надежда на британското кралско семейство.

Сватбата в цифри:

1700 военни ще бъдат ангажирани в деня на сватбата.

5 кралски карети ще отведат семейството на Елизабет Втора до Уестминстърското абатство за венчавката. Каретата, в която ще пътуват Уилям и Кейт е от 1902 година.

1900 гости ще наблюдават венчавката в Уестминстърското абатство.

35 специално обучени кучета ще обикалят с офицери около абатството, докато трае сватбената церемония.

50 000 партита по случай сватбата ще има в цяла Великобритания.

300 гости са поканени на обяда при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

500 гости ще празнуват с младоженците в Кларънс хауз.