Малайзия празнува едно от големите събития за страната, предаде АП.

Мюсюлманската страна се подготвя да изпрати първия си астронавт в космоса.
Събитието се отбелязва днес с пищни празненства, с които се чества и края на мюсюлманския пост.

35-годишният физик Шейх Музафар Шукор победи над 11 000 кандидати в общонародното състезание, започнало през 2003 г., което трябваше да излъчи един малайзиец, който да предприеме 12-дневното пътуване в международната космическа станция.

Телевизионните станции ще излъчат на живо излитането на Шейх Музафар по-късно днес с ракетата Союз - ФГ. Ракетата, окичена с малайзийския флаг ще излети от космодрума Байконур в Казахстан. В ракетата малайзиецът Шукор ще лети заедно с американката Пеги Уитсън и руснака Юри Маленченко.

„Много съм щастлив, че наш сънародник беше избран да се придъедини към специалната мисия в космоса", каза министър-председателят на Малайзия Абдула Амад Бадауи и допълни: „Надявам се, че той ще се справи ".

По време на пътуването, малайзиецът ще изучава ефекта от микрогравитацията и космическата радиация върху клетките и микробите, както и ще експериментира с протеини в търсене на потенциална ваксина срещу ХИВ.

Споразумението за участието на малайзийски космонавт бе сключено през 2003 година и е на стойност 25 млн. долара. Цялата сделка е за 900 млн. долара и в нея е включено закупуването от Малайзия на 18 руски изтребителя.

Малайзиецът ще се завърне на 21 октомври, заедно с двама руснаци от сегашния екипаж на станцията.

Уитсън и Маленченко ще останат като нови членове на екипажа, към които ще се присъедини през октомври американският космонавт Даниел Тани, който ще пристигне със совалката Дискавъри. Той ще замени Клейтън Андерсън, който е на станцията от юни.