Особено чувстителни към някои видове обработка са плодовете и зеленчуците, показва британско изследване. Таканапример ако варите броколи в продължение на 10 минути съдържанието в него на глюкозинолати намалява с 40%.
Глюкозинолатите са вещества, които след постъпването им в организма на човека, образуват съединения (изотиоцианати), които според много изследвания имат противораково действие.
Приготвянето на храна чрез микровълнови уреди се среща все по-често, но единствената причина за това е, че времето за приготвяне се съкращава. В замяна на това обаче се губят много от здравословните качества на храните, твърдят британски учени от Медицинското училище в Уоруик, цитирани от ВВС.
"В преобладаващото количество от случаите обработката на продукти чрез микровълни води до загуба на до 97% от първоначалното им съдържание на хранителни вещества", показват резултатите от изследването.
Специалистите препоръчват особено когато се приготвят ястия от зеленчуци и плодове, да се предпочита обработката им (и то възможно най-кратка) на пара, защото така се губят средно 11% от питателните им качества.
Asparyx
на 17.08.2007 в 20:16:41 #4Varimathras
на 17.08.2007 в 15:04:57 #3NikB
на 16.08.2007 в 10:21:29 #2XXX
на 16.08.2007 в 09:55:53 #1