Междузвездният астероид Оумуамуа може да е част от извънземна изследователска мисия заради сходството си със светлинни сонди. Такова предположение са направили учените Самюел Биали и Ейбрахам Лоеб от центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън, става ясно от прессъобщение, публикувано на портала на библиотеката на Университета "Корнел".

Изследователите са се фокусирали върху това дали налягането от слънчевата радиация би могло да обясни необичайното ускорение на Оумуамуа, първия обект, навлизащ в Слънчевата система от междузвездното пространство.

В статията на учените се посочва, че ако налягането от слънчевата радиация е причина Оумуамуа да се движи с висока скорост, това представлява "нов клас тънък междузвезден материал", създаден по естествен начин или чрез изкуствени средства.

Авторите предполагат, че обектът би могъл да е "леко платно", използвано за задвижване на космически кораби със слънчева енергия.

Другата възможност? Да идва от извънземни. "По-екзотичен сценарий е, че Оумуамуа може да е напълно оперативен апарат, изпратен умишлено до околността на Земята от извънземна цивилизация", се изтъква в статията.