Как става така, че вместо един към друг, започваме да бягаме един срещу друг? Кога си отива любовта и как клетвата за вярност се превръща очакване „докато съдът ни раздели"? Кои са изборите, които променят живота ни и колко струва новото начало? Това са част от въпросите в „Необратимо" - новият брой на списание AMICA.

На корицата на AMICA, която по правило е запазена територия за мода, за първи път в историята на списанието застава известна жена - актрисата Ваня Цветкова. Най-емблематичното лице на българското кино от 80-те години емигрира в Щатите заради своя съпруг, с когото впоследствие се развежда. „В моя живот любовта трябва да е изпепеляваща и невъзможна", казва актрисата, която в продължение на 20 години работи като крупие в Лас Вегас и отглежда сина си сама.

В специалния си проект „Пътят" AMICA проследява ключови моменти от пътя на Ваня Цветкова - погледнат през нейните собствени очи и през очите на хората, докосвали се до нея в различни моменти от живота й. Тази есен актрисата се завръща на екран с участието си в сериала „Седем часа разлика" по bTV.

"Страхът от раздялата е атавистичен. Той ни преследва от първия до последния ни ден на този свят. Единственият начин да се справим с него е да го погледнем в очите," коментира главният редактор на AMICA Богдана Златева във връзка с една от основните теми на „Необратимо" - разводите.

Кои са грешките, които непрекъснато допускаме в отношенията си? "Ако говорехме повече за секс и по-малко за пари, връзките ни щяха да имат по-дълъг живот", твърди един от героите на броя. Изневерите ли са най-честият повод за раздяла и можем ли да излезем сухи от битката, в която няма победители,  отговаря адвокат Росица Арнаудова. Мария Касимова разказва в първо лице за онзи разговор, „в който трябва да кажем на децата, че мама и татко вече не са едно цяло".

 

"Жените трябва да се женят заради любовта, и да продължават да се женят, докато я открият", твърди Заза Габор, една от героините на "Необратимо".

И още в броя: Пати Бойд, Ерик Клептън и Джорж Харисън в сложна интимна траектория. Дрескод на срещите и разделите и кои са дрехите, които казват "Знам какво правя!"

Някои факти:

Всеки втори брак в България приключва с развод до десетата година, сочат данните на Националния статистически институт. В това отношение българите са пълноценни европейци - оцеляемостта на браковете в Европейския съюз като цяло е същата като у нас.

Пикът на разводите в България е през 2007-ма година, когато 16 347 двойки се срещат в съда, за да си кажат официално „край". Оттогава броят на бракоразводните дела намалява, но също така намалява и броят на сключените бракове.

През 2010 г. в съдебните зали у нас приключват 11 012 брака.

Изневярата е най-честата причина за развод, сочат наблюденията на адвокати и социолози. Домашното насилие, кризата на средната възраст и зависимостите (към алкохол, наркотици, хазарт) са другите често срещани поводи за разпад на брака.

Гибралтар, Аруба, Русия, остров Ман, Молдова, Пуерто Рико, Украйна и САЩ са държавите, в които браковете най-често приключват с развод.