Няколко дни преди навършването на 140 години от рождението на Алберт Айнщайн, 110 ръкописни страници, написани от германския учен, бяха показани от израелски университет, допълвайки представата за гениалния ум на легендарния физик, съобщава ДПА.

Документите бяха представени на пресконференция на Еврейския университет в Йерусалим, на който основател е именно Айнщайн.

Предадоха за 2,9 млн. долара писмо на Айнщайн за Бог

Предадоха за 2,9 млн. долара писмо на Айнщайн за Бог

Определя Библията като "колекция от ценни, но все пак по-скоро примитивни легенди"

Страниците, повечето от които никога не са били показвани преди, включват както лични, така и научни размишления, много от които са написани между 1944 и 1948 г.

Сред тях са четири писма от Айнщайн до неговия дългогодишен приятел и колега Мишел Бесо.

Три от тези писма, написани през 1916 г., се отнасят до "славна идея", която Айнщайн е имал относно абсорбцията и излъчването на светлина от атомите. Тази идея по-късно се превърна в основа на лазерната технология.

Алберт Айнщайн уверил своя близък приятел, който се е похристиянчил, че "ти със сигурност няма да отидеш в ада, дори ако си бил кръстен".

Пишейки на Бесо на немски, Айнщайн отбелязъл, че има и предимства от отказването от еврейската религия (юдаизъм). "Като гой, не си задължен да изучаваш езика на нашите предци, докато аз, като "еврейски светец", трябва да съм засрамен от факта, че не знам почти нищо. Но предпочитам да съм засрамен, вместо да го изучавам", пише Айнщайн във връзка с иврит, на който говорят евреите.

През 1935 г. в писмо, изпратено от САЩ на сина му Ханс Алберт в Швейцария, Айнщайн, който е евреин, е изразил опасения относно влошаващото се положение в Европа и възхода на нацистката партия в Германия.

Той изразил предпазлива надежда за постепенно подобрение в Германия.

Великият Алберт Айнщайн се оказа расист

Великият Алберт Айнщайн се оказа расист

Китайците например били "мръсни и тъпи хора"

"Да се надяваме, че няма да имаме война в Европа първо ... останалата част от Европа сега започва най-накрая да взема нещата сериозно, особено англичаните. Ако бяха взели сериозни мерки преди година и половина, щеше да е по-добре и по-лесно", са казва писмото.

Айнщайн напуска Германия точно преди Адолф Хитлер да дойде на власт през 1933 г. и се отказа от германското си гражданство. Той се премества в САЩ, където получава гражданство през 1940 г.

Писмото до сина му Ханс включва и пасаж, който изследователите от Еврейския университет смятат, че заклеймява основателя на психоанализата Зигмунд Фройд като измамник. Едуард Айнщайн, друг син на Айнщайн, който е бил психично болен, и който в писмото е наречен "Тетел" от баща си, "много се възхищавал" на Фройд, като може да е бил и лекуван от него.

Айнщайн посочва в писмото, че няма да плаща за "лудото лечение на Тетел", добавяйки, че "почти съм сигурен, че нещо с виенския доктор е просто измама и аз съм много изненадан, че никой в Цюрих не пречи на майка ти да се занимава с това и така да влоши финансовото си положение още повече".