Новозеландски рибари извадиха на брега най-големият улавят досега калмар, тежащ 450 килограма.

Биолози предполагат, че рибарите са успели да хванат представител на т. нар. колосални калмари Mesonychoteuthis hamiltoni, обитаващи големите дълбочини на океана.

Коремоногото е хванато живо, в близост до Антарктика - риболовците са се борили два часа, преди да го извадят на палубата. След това то било замразено и изпратено в Нова Зеландия за научна експертиза.

Очите на колоса, дълъг 10 метра, са колкото голяма чиния.
Ако от него се направи традиционно гръцко блюдо с калмари, нарязаните кръгчета от него ще бъдат с диаметър на гума от трактор, коментира Би Би Си.

Мога да ви уверя, че това ще предизвика феноменален интерес. Това е изумителна находка, заяви Стив О`Хара от Технологичния университет в Оукланд.

Колосалните калмари не трябва да се бъркат с гигантските калмари (Architeutis dux), които са с почти еднаква дължина, но са доста по-леки, уточняват биолозите.

Видът Mesonychoteuthis hamiltoni за първи път е идентифициран през 1925 година, но досега са откривани твърде малко екземпляри. Те издържат на дълбочина до 2 километра и са извънредно активни и агресивни.

Първият колосален калмар, открит непокътнат, е женски екземпляр, уловен в море Рос, близо до Антарктида през април 2004 година. Той обаче тежал едва 150 килограма.