Апелативен съд във френския град Екс-он-Прованс потвърди присъдата на 51-годишен мъж за това, че е отказвал да прави секс със съпругата си в продължение на дълги години.

Електронното издание на l'express съобщава, че французинът ще трябва да заплати на вече бившата си половинка обезщетение в размер на 10 000 евро.

Изданието припомня съдебните и лични перипети на двойката. Преди две години съпругата подала молба за развод.

Впоследствие обаче ощетената от ласки жена, решила да осъди бившия си мъж за нанесени нематериални щети. В иска си посочвала, че двамата са сключили брак през 1986 г. и в продължение на 21 години съпругът й я е лишавал от секс. Мъжът е признат за виновен, но е обжалвал решението пред по-горна инстанция.

В решението си апелативните съдии припомнят мотивите, дадени от магистратите в Ница през 2009 г., а именно, че на ищцата са нанесени неимуществени вреди поради липса на сексуални отношения в продължения на години.

Мъжът е санкциониран по член 215 от Гражданския кодекс на Франция, според който сключилите брак двойки трябва да "споделят живота си". Според определението на съдебния състав законът разглежда "сексуалните взаимоотношения като част от брака" и в този смисъл обвиняемият трябва да бъде глобен.

Адвокатите на мъжа обясниха, че клиентът им е жертва на здравословни проблеми, които се превръщат в причина за липсата на сексуална активност от негова страна. Магистратите обаче изтъкнаха, че именно недостатъчният секс в семейството е довел до разпада му.