Екзопланета, чиито размери се доближават до тези на Земята, бе открита около звезда с малка маса, сочат резултатите от изследване, цитирани от Си Ен Ен. На новооткритата екзопланета е възможно да има много вода.

Докато Земята е със сравнително високо атмосферно налягане и температура, достатъчно за поддържането на живота, то откритието на новата планета е основен пробив в изследванията на човека за Космоса.

„Обзе ни невероятно вълнение, когато разбрахме, че сме открили планета, на която има вода в непосредствена близост до Земята", казва Дейвид Чарбоно, проф. по астрономия в Харвардския университет пред списание Nature.

Планетата, наречена GJ 1214b е с радиус 2.7 пъти по-голям от този на Земята и обикаля в орбита около звезда, която е по-малко ярка от Слънцето. Една обиколка извършва за 38 часа. 

Откритието е много значимо, защото досега астрономите смятаха, че планетите могат да се въртят около звезди с подобни размери на Слънцето. Заради предубеждението, астрономите не са отделяли много време в търсене на планети, които се въртят около по-малки звезди.

Откритието на „водния свят" противоречи на твърдението, че планети с размера на Земята могат да съществуват само в условия, подобни на тези в Слънчевата система. „Природата  е била по-изобретателна, когато е създавала планетите, отколкото си мислим", каза той.

Планетата се намира на 40 светлинни години от Земята, което е сравнително близко разстояние. Класифицирана е като свръхземя, заради размера си. Планетите свръхземя са между два и десет пъти по-големи от Земята. Астрономите откриха съществуването на планетите от вида свръхземя в последните години. Повечето от планетите открити през годините са газообразни гиганти, които повече приличат на Юпитер, отколкото на Земята.

Според проф. Чарбоно на новата планета, вероятни няма живот, подобен на този на Земята, но професорът не отхвърля напълно възможността за съществуването му.

Планетата е открита чрез транзитния метод с помощта на масива MEart — осем любителски 40-сантиметрови телескопа, разположени на територията на Аризона (САЩ). За определяне характеристиките на GJ1214b  е използван по-точен прибор — спектрографът HARPS, монтиран на 3,6-метровия телескоп в чилийската обсерватория "Ла Сила".