Потребителите в Холандия ще получат шанса да посетят първия в Европа и света супермаркет, в който ще има отделено голямо пространство за стоки без пластмаса. Активисти за борба с пластмасата твърдят, че това е повратна точка във войната срещу замърсяването с пластмаса, пише британският в. "Гардиън".

Магазинът в Амстердам отвори врати в 12 часа българско време днес, като купувачите ще могат да избират от повече от 700 продукта, в които няма никаква пластмаса, като всички са налични на една от пътеките с щандове на супермаркета.

Този ход идва на фона на нарастващата тревога по света за щетите, които пластмасовите отпадъци причиняват на океаните, местообитанията и хранителните вериги. Учените предупреждават, че замърсяването с пластмаса понастоящем е толкова разпространено, че има риск от перманентно замърсяване на природния свят.

Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър

По-рано тази година разследване на "Гардиън" разкри, че британските супермаркети са основен източник на пластмасови отпадъци, генерирайки 1 млн. тона на година. А през последните 12 месеца активистите призоваха всички супермаркети да предлагат пътеки, в които всички стоки са без пластмаса.

Сиан Съдърланд, съосновател на "Пластмасова планета", организацията, която стои зад кампанията, коментира, че отварянето на въпросния супермаркет в Холандия представлява "исторически момент за глобалната борба срещу замърсяването с пластмаси".

"В продължение на десетилетия на купувачите им пробутваха лъжата, че не можем да живеем без пластмаса в храната и напитките. Пътеките без пластмаса оборват всичко това. Най-накрая можем да видим бъдеще, в което обществеността има избор за това дали купува стоки с пластмаса или без. В момента нямаме избор", подчерта Съдърланд.

Телефон от биопластмаса щади природата

Телефон от биопластмаса щади природата

Концептуалният продукт на Sony Ericsson с работното име “Зелено сърце”

Според активистите продуктите без пластмаса няма да бъдат по-скъпи от опакованите с пластмасови опаковки стоки, като ще използват алтернативни биоразградими опаковки.