По-голямата част от месото, което хората ще ядат през 2040 г., няма да идва от заклани животни. Това се посочва в нов доклад, който прогнозира, че 60% от месото ще бъдат отглеждани или във вани, или заменени с растителни продукти, които изглеждат и имат вкус на месо, пише британското издание "Гардиън".

Докладът на световната консултантска компания AT Kearney, който е написан на основата на интервюта с експерти, изтъква тежкото въздействие на конвенционалното производство на месо върху околната среда, както и опесенията на хората за хуманното отношение при индустриалното животновъдство.

"Огромната животновъдна индустрия е възприемана от мнозина като ненужно зло", се подчертава в доклада, като се допълва: "С предимствата на новите заместители от веганско месо и култивираното месо над традиционно произведеното месо, е само въпрос на време, преди да придобият значителен пазарен дял."

Традиционната месна индустрия отглежда милиарди животни и има приходи от над 1 трлн. долара на година. Огромните въздействия върху околната среда обаче бяха показани в последните научни проучвания, като се започне от парниковите емисии, причиняващи кризата с климата, мине се през унищожени диви местообитания заради освобождаване на място за земеделски земи и се стигне до замърсяването на реките и океаните.

Компании като Beyond Meat ("Отвъд месото"), Impossible Foods ("Невъзможни храни") и Just Foods ("Просто храни"), които използват растителни съставки за производството на заместители на бургери, бъркани яйца и други продукти, нарастват бързо. AT Kearney изчисляват, че 1 млрд. долара са инвестирани в такива вегетариански продукти, включително от компаниите, които доминират традиционния пазар на месо. Beyond Meat е набрала 240 млн. долара, след като компанията стана публична през май, а нейните акции поскъпнаха повече от два пъти оттогава.

Други компании работят върху отглеждането на месни клетки, за да произвеждат истинско месо, без да е необходимо да отглеждат и убиват животни. Досега такива продукти не са достигали до потребителите, но AT Kearney прогнозира, че култивираното месо ще доминира в дългосрочен план, защото възпроизвежда вкуса и усещането за традиционно месо повече в сравнение с алтернативите на растителна основа.

"Преминаването към полувегетариански, вегетариански и вегански начин на живот е неоспоримо, като много потребители намаляват консумацията на месо в резултат на това, че стават все по-съзнателни към околната среда и хуманното отношение към животните", посочва Карстен Герхард, партньор в AT Kearney, допълвайки: "За страстните консуматори на месо, прогнозираното увеличение на култивираните месни продукти означава, че все пак ще могат да се наслаждават на същата диета, която винаги са имали, но без същата цена за околната среда и животните."

Според доклада 35% от всичкото месо ще бъде култивирано през 2040 г., а 25% ще бъдат вегетариански заместители. Той подчертава далеч по-голямата ефективност на алтернативите на традиционното месо.