Учени от Телавивския университет са установили, че съвременният човек (Homo sapiens) е обитавал територията на Израел още преди 400 000 години, пише електронното издание Миг.Нюз.

Това е най-ранното свидетелство в света за съществуването на съвременния човек.

Професорите Ави Гофер и доктор Ран Баркай от факултета по археология и професорът по анатомия и антропология Исраел Гершкович са изследвали морфологията на човешки зъби, открити в пещерата на чудесата в Рош Айна през 2000 година.

Техните изследвания показват, че зъбите принадлежат именно на вида Хомо сапиенс, а не на праисторическия човек, както са били първоначалните предположения.

Досега най-древните останки от зъби бяха открити в Африка и се смяташе, че са на 200 000 години.

Откритите в посочената пещера зъби много напомнят тези, които са открити в пещера в планината Кармел и в пещери в Долна Галилея, чиято възраст е 100 000 години.

Според учените находките в пещерата на чудесата свидетелстват за важни изменения в поведението на древните хора в периода между 400 000 и 200 000 година. Този период се характеризира и с големи биологични изменения.

Според тях откритието ще промени съществуващата теза, че съвременният човек произхожда от Африка. Находките доказват, че негова прародина е територията на Израел.