Президентът на ДПА Малте фон Трота ще се оттегли от поста си, съобщи агенцията. 44-годишният Фон Трота ще напусне ръководната длъжност на 31 декември.

"Реших със съгласието на управителния съвет да не удължавам договора си, за да се заема с ново предизвикателство", каза той. Периодът на предаване на ръководните отговорности ще продължи и следващата година, така че да се осъществи плавен преход.

Фон Трота е президент на ДПА от 2005 г. Под негово ръководство в осведомителната агенция бяха извършени значителни промени, включително в редакционната структура, като бе създаден централен новинарски отдел в Берлин.

В средата на септември основните редакции на ДПА се установиха в Берлин, в историческия "вестникарски район" на германската столица - в сградата на прочутата медийна империя на Аксел Шпрингер, който издава известните вестници "Билд" и "Велт".

За пръв път се събират под един покрив всички централни редакции на ДПА, разположени досега в различни градове - Хамбург, Франкфурт на Майн и Берлин. Работните помещения на редакцията заемат площ от 3800 кв. м. . В ДПА работят близо 1000 души. Агенцията има кореспондентски пунктове и представителства в 90 държави.