Премиерът Бойко Борисов връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски" за 2012 г. на церемония в Министерски съвет на чл. кор. проф. Елка Бакалова.

Наградата е учредена през 2000 година и традиционно се връчва от министър-председателя всяка година.

Борисов изтъкна, че й връчва отличието за изключителен принос за развитие на хуманитаристиката, яркото й присъствие в обществения и културен живот и заради нейното международно признание, свързано с опазването на културното ни наследство.

„Днес, когато основанията за развитие на хуманитарните науки, са оспорвани, а общата криза възпрепятства дейностите по опазване на културното ни наследство, си позволявам да възприемам тази награда като проява на специално внимание към християнската култура, нейните институции и изкуството, на които съм посветила професионалните си занимания", каза Елка Бакалова.

Тя изтъкна още, че въпреки, че дейността на специалистите по християнска култура, е до голяма степен маргинализирана, награждаването й показва, че все пак тяхната дейност има някакво обществено значение.

Бакалова отбеляза, че получава наградата в специфичен и отговорен момент от историята на християнската ни държава и изтъкна, че тази година празнуваме 250 години от написването на История Славянобългарска на отец Паисий, чието име носи тази награда, и същевременно отдаваме почит на делото на Негово Светейшество патриарх Максим, Светла му памет, който има големи заслуги за съхраняването на целостта на българската църква през последните години.

Наградата се връчва за 13-ти път. Тази година са постъпили 53 предложения в Министерството на културата и комисията, в която влизат всички председатели на творчески съюзи в България, с тайно гласуване, е избрала новия носител на наградата - Елка Бакалова.

Сред досегашните носители са Вера Мутафчиева, Йордан Радичков, Светлин Русев, Стефан Данаилов и др.