57-годишният италианец Роберто Реньоли публикува на сайт в интернет над сто послания, намерени в бутилки, изхвърлени от морските вълни, информира Prontosofia.

Реньоли, който е от южния град италиански Термоли, е събрал сам писмата, написани на ръка. До момента той е публикувал 128 писма.

Всяко от публикуваните послания носи датата на написването му и мястото, където е било открито.

Има и снимка на всяко писмо, както и на бутилката, в която е било поставено.

„Човек винаги остава изненадан от това, което намира на плажа. Затова помислих, че трябва да споделя чувствата си с другите", каза Реньоли пред вестник „Република".

Според Роберто Реньоли сред многобройните неща, които морето изхвърля на брега, има едно, което го кара винаги да се замисли и за което не може да даде никакво обяснение.

„Това са обувките. Стотици - от всякакъв тип и форма. Спортни, за разходка, елегантни, джапанки, детски, плажни, дори чехли за операционна зала.

Броят на намерените обувки е почти колкото този на намерените пластмасови бутилки. На всеки 10-20 метра намираш по една обувка.

Има дори и съвсем нови - изглеждат така, сякаш са били хвърлени в морето в деня, в който са били купени", чуди се Роберто Реньоли.

Неговата страст обаче са посланията в бутилките.

„В тях много често подателят им е оставил телефона и адреса си. Аз се обаждам винаги, за да съобщя, че писмото е било намерено и че тайната е била разкрита....", твърди италианецът.

Той признава, че за да експериментира как функционират нещата, е пуснал и самият той послание в затворена бутилка.

„Година по-късно ми се обади момиче от Торино, което я намерило по време на ваканцията си".

Според Реньоли посланията пристигат при него както от Адриатика, така и от Норвегия, Холандия и бивша Югославия.

Те са написани на различни езици, но с помощта на преводачи инициативният италианец ги е превел и публикувал на сайта http://www.messaggidalmare.com/.

Роберто Реньоли разказва, че е останал особено поразен от две послания, написани от момче и момиче на брега в град Нумана на Адриатика и хвърлени едновременно в затворени бутилки в морето.

„Бутилките са изминали стотици километри в морето една до друга. Аз ги намерих изхвърлени на брега в Марина ди Лезина на няколко метра една от друга. Това ми заприлича на странно съвпадение, почти като знак на съдбата".