В специално свое предаване телевизионният канал abcNews подложи на проверка някои твърдения, отнасящи се до здравето на човека, информира zdrave.bg.

Двама от участниците в предаването - експертът по дълголетие Майкъл Ройзен (Michael Rozen) и кардиохирургът Мехмет Оз (Mehmet Oz), автори на бестселъра You: The Owner's Manual опровергаха няколко популярни схващания, като или ги отхвърлиха напълно или посочиха грешки при тълкуването им:

Влошаването на паметта е неизбежно

Много хора вярват в едно остаряло научно мнение - че човек използва около 10% от възможностите на главния си мозък. Това обаче не е вярно - ние използваме целия си мозък, но не през цялото време.

Затова е важно той да бъде трениран. Подобно на мускулите в тялото, при редовно упражняване в мозъка се образуват нови връзки между невроните. Според някои данни, ако човек всеки ден отделя по един час например да решава кръстословици или да играе на компютър, мозъкът му в крайна сметка ще се запази 10 години "по-млад, отколкото е в действителност.

Им и още едно невярно твърдение - че големината на мозъка има отношение към умствените способности на човека. И най-често давания пример в това отношение е Айнщайн, чийто мозък дори е бил малко под средностатистическия.

Колкото по-бавна е обмяната на веществата, толкова по-пълен е човек

Често се среща твърдението, че слабите хора един вид са спечелили от "лотарията на живота", защото могат да ядат каквото и колкото си поискат без това да се отрази на теглото им.

Дори това да беше вярно, а не е, нямаше да има нищо общо със скоростта на обмяна на веществата. Напротив - научно е доказано, че при много хора с тегло над нормата тази обмяна протича по-ускорено.

Проблемът всъщност идва от това, че пълният човек е по-склонен към заседнал образ на живот.

А иначе най-простото нещо е да ускорим метаболизма си - доказано е, че дори само едно ставане от стола води до увеличаването му с 40%.

Мъжете могат да изпият повече алкохол от жените

Да - това е вярно. Мъжкият организъм е по-приспособен биологически към алкохола. Това обаче не се дължи на по-големия ръст и тегло на мъжкия пол, а в това, че в стомаха на мъжете има повече от ензима, който пряко участва в разграждането на алкохола. Затова и само половината от алкохола, изпит от мъжа, попада в неговата кръв.

Марихуаната увеличава апетита

И това е вярно. Особено по отношение на сладката, бърза за усвояване храна.
По химичен път този наркотик наистина действа възбуждащо на усещането за глад, но какво от това?! Отрицателните страни на марихуаната са много повече.

Иначе специалистите вече разработват вещества, които действат обратно, т.е. потискат усещането за глад, като действат на същите рецептори, на които и марихуаната, но в обратна посока. Най-обещаващото от тези съединения засега като че ли е римонабанта.

Слънцезащитният крем напълно предпазва от рак на кожата

Да, той намалява вероятността да се развие този вид рак, но не предпазва изцяло от него.
Този специфичен тип козметика е ефективен в една посока - да предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Но ако е доказано, че слънцезащитните кремове предпазват от UVB-лъчите, които са в по-късия диапазон, все още липсва методика, по която да се докаже ясно, че те предпазват и от по-дългите UVA-лъчи. Независимо че на много опаковки производителите пишат и това.

Три са най-разпространените съединения, които могат да намалят (не да премахнат!) вредата от UVA-лъчите - цинковия оксид, титан диоксида и авобензона. Затова е добре, ако използвате слънцезащитна козметика, тя да съдържа поне първите две вещества.

Нищо не състарява така както слънцето

Прието е да се смята, че именно слънцето е главен виновник за появата на ранните бръчки. Само че всички изследвания показват, че главна причина за стареенето е стресът. Именно той способства за появата на сърдечно-съдови заболявания, инсулт , рак, отслабване на паметта и имунитета.

Не всеки стрес обаче е вреден. Най-опасни за здравето са т.нар. висящи, нерешени проблеми, чието решение човек непрекъснато отлага.

Стресът например от повреда на автомобила или друго конкретно събитие е далеч по-малко вреден от важни събития, които променят живота като загубата на близък човек или работа.

Много спорт - много здраве

Да - спортът е здраве, но в определен смисъл и в определено количество. Не е вярна максимата, че колкото повече спортуваме, толкова по-здрави ще бъдем - прекомерната физическа активност може да бъде също толкова вредна, колкото недостига на такава.

Прекаляването със спорта може да увреди мускулите, костите, ставите. Ако спортувате повече от 2 часа дневно, може да си създадете маса здравни проблеми - хронична умора, лош сън, често главоболие, депресия, различни заболявания на стомаха и червата, липса на сексуално желание, нарушения в менструалния цикъл.

Ако искате да спортувате, специалистите препоръчват да не е по-дълго от 30 минути три пъти седмично. Същата полза обаче бихте имали и от половин час разходка всеки ден.

Холестеролът е главна причина за сърдечно-съдовите заболявания

Това вече е абсолютно невярно. Нивото на холестерола - и "добрия" (HDL) и "лошия" (LDL) е важно, но на тази основа не може да се каже дали човек ще получи инфаркт или не. На първо място в това отношение е високото артериално кръвно налягане, т.е. хипертонията.

Под въздействие на високото кръвно в стените на кръвоносните съдове се образуват пукнатини. Те се запълват с помощта на холестерола. Ако той е "добър, "запушването" ще е качествено. Ако обаче е "лош", по стените на кръвоносния съд се образуват натрупвания, които го стесняват, а в крайна сметка могат и да го запушат. Това вече води до инфаркт.

Смята се, че нормалното кръвно налягане е около 120/80, а ако е по-високо от 140/90, вече сте в зоната на риска.

Може да се диша и неправилно

Според последните изследвания правилното (и дълбоко!) дишане е по-важно, отколкото се смяташе преди.

По-малко от 10% от хората знаят какво значи дълбоко дишане. Останалите погрешно са научени, че при него се активизират само белите дробове.

Само че това не е вярно. Главното при дълбокото дишане е да се активизира коремът. Поемете дълбоко дъх и изпъчете корема. Така диафрагмата ще слезе надолу и въздухът ще навлезе максимално дълбоко в дробовете. При издишането обратно - глътнете корема, за да може диафрагмата да се вдигне и да изтика поетия въздух.