Парите и тревогите покрай тях, както и това, че масово отвличат вниманието си със социалните мрежи и медии, са два от факторите, които карат британците да правят по-рядко секс, сочат изводите на ново изследване, цитирано от БиБиСи.

Проучването, което се базира на допитване сред 15 хил. британци, разкри, че хората на възраст между 16 и 44 години правят секс по-малко от 5 пъти месечно. Това число е доста по-ниско в сравнение с повече от 6 пъти секс месечно, които са отчетени при последните два случая, когато във Великобритания са правени национални проучвания във връзка със сексуалните нагласи и начина на живот, а именно - през 1990-1991 и 1999-2001 г.

Авторите на проучването твърдят, че съвременният начин на живот "вероятно оказва отрицателно влияние върху нивото на либидото".

Д-р Кет Мърсър от University College London коментира: „Хората са притеснени за работните си места, оттам - за парите. Те не са в подходящото настроение за секс. Но също така смятаме, че и модерните технологии седят зад тази тенденция. Хората имат таблети и смартфони и ги носят и в спалните си, използвайки „Туитър" и „Фейсбук", отговарят на имейли".

Д-р Мърсър отбелязва също така, че изследването предполага, че двойките на възраст между 16 и 44 години вероятно гледат порно онлайн като заместител на секса.

Обобщените данни от мъжете, които са били анкетирани в периода 2010-2012 г., показват, че те са правили секс 4,9 пъти месечно, докато анкетираните жени - по 4,8 пъти на месец. В предишните две подобни проучвания средните стойности са били повече от 6 пъти месечно и за двата пола.

Изследването се е интересувало и от сексуалния живот на хората в пенсионна възраст. Тук данните сочат, че 42% от жените и 60% от мъжете между 65 и 74 години са правили секс през последната година. Въпреки това, очаквано, хората от тази възрастова група правят най-малко секс - 2,3 пъти за мъжете и 1,4 пъти за жените в рамките на месец.

Мъжете на възраст между 25 и 34 години правят най-много секс - по 5,4 пъти месечно. Жените между 16 и 24 години са най-активните в леглото със средно 5,8 сексуални контакта в рамките на месец.

16 години е средната възраст, на която за първи път са правили секс анкетираните на възраст до 25 години. Първите сексуални контакти на хората между 65 и 74 години са били, съответно, при мъжете на 19-годишна възраст, докато при жените - на 18 години.

Около половината от мъжете и жените неотдавна са имали сексуални проблеми, но само една десета от интервюираните са се притеснили за сексуалния си живот.

Липсата на интерес към секса е един от най-често споделяните проблеми, като той не се ограничава само до жените - около 15% от мъжете са преживели загуба на желание за секс.