Има нови доказателства за драмата, станала в американския щат Айова с бившия директор по сигурността на Multi-State Lottery Association, който използвал код, за да познава числата от държавната лотария на САЩ.

Това звучи като сценарий на филм за хакери от 1980-те, но е истина. Миналата година Еди Реймънд Типтън беше арестуван за това, че е знаел числата от лотарията, но обвинението се основаваше на косвени доказателства.

Чак сега стана ясно как е печелил, след като миналата сряда следователите са възстановили код, който показва, че числата са били фиксирани. Новото разследване ще помогне и да се разбере, доколко има замесени други страни в това престъпление.

Прокуратурата предполага, че той е добавил собствен код в машините, след като те са били проверени от външна компания. Генераторът, който поставил Типтън, работел така, че три пъти в годината да показва неговите числа.

От 2005 до 2011 г. той се възползвал от кода цели шест пъти. Ако беше използвал плана си само веднъж, властите не биха го заподозрели, но миналата година той беше задържан и обвинен.

Алчността няма граници и заради нея Типтън ще трябва да излежи дълга присъда.