Евгений Адамов Швейцария ще екстрадира бившия руски министър на енергетиката Евгений Адамов в САЩ, предаде “Новости”, позовавайки се на съобщение на швейцарските съдебни власти.

Това стана ден след като Адамов обяви гладна стачка, протестирайки срещу забавянето на решението за неговата екстрадиция.

Адамов, министър в периода 1998 – 2001 г., бе арестуван тази година на 2 май в Берн по молба на американското министерство на правосъдието, след което пет месеца бе в затвора в швейцарската столица.

Малко по-късно с молба за екстрадирането му към Берн се обърнаха не само американските, но и руските власти.

Адвокатът на Адамов разполага с 30 дни, за да обжалва решението пред висшата съдебна инстанция в Швейцария - федералния съд в Лозана. До момента обаче адвокатът на Адамов - Щефан Веренберг не се е запознал с аргументите на съда.

Основният аргумент на швейцарския съд да предпочете американската молба за екстрадиране е, че Адамов е гражданин на Русия, а руската федерация не предава свои граждани на други държави.

От своя страна пък САЩ са готови да предадат Адамов на Русия, след като приключат делото, което са завели срещу него.

Припомняме, че САЩ обвиняват Адамов в присвояване на 9 млн. долара, които били предназначени за повишаване безопасността на ядрените обекти в Русия.

Първоначално Адамов превел тези пари в контролирани от него американски компании, а по-късно ги вложил в лични проекти на територията на САЩ, Русия и Украйна. Освен това той не декларирал тези средства пред американските данъчни служби.

От руска страна искането за екстрадиция бе отправено на 17 май. Като тогава основание за това бе заповед за арест, издадена на 14 май от московски съд. В Русия Адамов ще трябва да отговаря по обвинение за мошеничество и превишаване на служебните правомощия.

Според властите в Берн решението им ще удовлетвори и Русия, и САЩ, след като и двете страни ще имат възможност да му потърсят съдебна отговорност.