Хората днес вървят с 10% по-бързо отколкото преди 10 години, показва изследване, проведено в 32 града по целия свят, информира електронното издание zdrave.bg.

А това има по-големи последици за здравето на хората, откоркото изглежда на пръв поглед, допълва екипът от британски учени, цитиран от Би Би Си.

"От една страна да се върви бързо е полезно, но това е само едната страна на нещата", твърди проф. Ричард Уайзмън от Университета в Хартфодшайър.

"Ако бързането има за цел само да се стигне по-бързо от точка А до точка В, това е свързано с редица негативни съпътстващи фактори - напрежение, нередовно и неправилно хранене, а оттук - всички възможни последици за влошаване на здравето".

Според учените все по-френетичният начин на живот в градовете е свързан и с бурното развитие на високите технологии.

На първо място в своеобразната класация е Сингапур, чиито жители изминават 20 м средно за 10.55 сек.

В първата десетка преобладават европейските града: Копенхаген - на второ място с 10.82 сек., Мадрид (на трето с 10.89), Дъблин (на пето с 11.03), Берлин (на седмо с 11.16), Утрехт, Холандия (на девето с 12.04) и Виена (на десето с 12.06).

От американските градове в десетката е само Ню Йорк - на осмо място с 12,00 сек.
Сред градовете, попаднали в изследването на учените, най-ниски резултати са показали тези в Близкия Изток, допълват от zdrave.bg.